In je eigen stroom blijven

In je eigen stroom kun je een vrij antwoord geven in plaats van een (gebonden) reactie.

Samen met Aage, wandelend langs de IJssel is die stroom weer voelbaar. De krachtige stroom van de rivier in het midden. Daar waar die het diepst is, is de stroom het sterkst. Geen ontkomen aan de kracht die je mee voert. Overgave. Verder naar buiten aan de oevers waaieren de golven uit, kabbelt en meandert het water. Kleine golfjes buiten aan de oever, die het strandje op klotsen.

Ik voel de parallel met mijn binnenwereld. Hoe stevig en sterk ik me voel als ik in mijn eigen stroom ben en me mee kan laat voeren met het leven. Sterk en vrij en verbonden met mezelf en alles om me heen. Dan kan ik een vrije beweging maken. In het midden met mijn eigen stroom mee. Soms drijf ik van die stroom af, naar buiten en strand ik. Voelt als aangespoeld worden omdat iets me uit mijn stroom gehaald heeft. Nu ik weet heb van die sterke middenstroom, weet ik dat af en toe stranden erbij hoort. Mijn lichaam heeft weet wat hoe de flow kan voelen en ook wat me terug helpt.

In je eigen stroom, kun je ene vrij antwoord geven in plaats van een (gebonden) reactie.

De vrije stroom van energie kun je waarnemen in het midden van het lichaam, langs de verticale as tussen bekkenbodem en kruin. Wanneer buik, hart en hoofd verbonden zijn, wordt die stroom sterk en krachtig. Je voelt flow. Vanuit die eigen vrije stroom kun je een antwoord geven in het nu. In plaats van verstrikt raken in een oude kramp en vast te komen in laag water. Daarvoor is lichaamsbewustzijn nodig, weet hebben van je eigen levensstroom. De kracht en vrijheid daarvan, schept de ruimte om een nieuwe beweging te maken. Een vrij antwoord is plaats van een gebonden reactie. 

Lichaamsbewust en lichaamsgericht werken levert lichaamswijsheid op. De ruimte in je systeem vinden, door je hele lichaam te bewonen en in te zetten. Dan hou je contact met je eigen stroom en kun je die terug vinden als je afdrijft.

Casus:

Tijdens een supervisie met een ervaren begeleider en psycholoog uit de opleiding:

Hij wil bij zijn eigen kern blijven. Dan voelt hij zich compact en weet precies waar zijn grens is: wat van hem is en waar de ander begint. Wordt daaruit getrokken als anderen onderhuids boos zijn. “Ik ben dan zelf nergens meer”. Wat gebeurt er dan in jou, vraag ik. “Dan ga ik zweven” Zijn armen bewegen naar buiten en maken een dempend gebaar om hem heen, onrust in zijn schouders. De aarding in zijn onderlijf vervliegt. De bedding in hemzelf valt weg. Zijn ogen worden onrustig en de blik jonger. Het plezier is verdwenen.

Hij vertelt over zijn ongeluk en vooral de periode van zijn herstel. Hoe hij zich heel compact en dichtbij zichzelf voelde. Onmiddellijk zakt zijn adem naar zijn buik en krijgt hij meer kleur. Het leven is terug. Zijn ogen gaan glimmen en een lach die een guilty pleasure verraadt. Het lichaam vertelt hier iets belangrijks. “Wat stond je jezelf toen toe?” Vraag ik. Een hele diepe zucht en aan het timbre van zijn stem hoor ik de weemoed en het verlangen. “Dat ik helemaal voor mezelf mocht gaan”. 

In de sessie onderzoeken we de verschillen in zijn lijf, gevoel en gedachten tussen de triggersituatie en de staat van helemaal voor jezelf mogen gaan.

Hij ontdekt dat wanneer hij zichzelf helemaal volgt, hij helder en rustig is in zijn hoofd. Er is vertrouwen en plezier. En veel meer in contact met zowel zichzelf als anderen. “Dan ben ik eigenlijk op mijn best”. 

Er komt een herinnering omhoog van een levensfase waarin hij dit heel sterk heeft ervaren. We ankeren deze staat in zijn lijf en oefenen met terug bewegen naar deze flow, zijn eigen stroom, wanneer er onderliggende spanning of boosheid is. Het vinden van je zijn eigen stroom, om een vrije beweging te maken en een antwoord te geven. In plaats van een onvrije reactie vanuit een oude angst. Het lichaam vertelt feilloos wat nodig is om terug te bewegen naar de vrije stroom. 

Op 22 mei is er weer een introductieworkshop lichaamsdiagnostiek op de opleidingslocatie. In oktober start level 1 Lichaamswijsheid herkennen en toepassen. Maak kennis met de psychologie van het lichaam en leer lichaamswijsheid herkennen en toepassen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.