Lichaamswijs begeleiden levert meer op … 

Het lichaam heeft zo veel meer wijsheid en potentieel te bieden dan alleen in de context van trauma. Het is (voor mij) evident dat we door het belangrijke lichaamsgerichte traumawerk niet meer om het belang van het lijf heen kunnen. En ook hoe cruciaal dat is. Anderzijds kan onverdiend het beeld ontstaan dat daar (in traumawerk) voornamelijk of uitsluitend de meerwaarde van het lichaam ligt. Daarmee zouden we het fascinerende geheel en de wijsheid die ons lichaam in zich draagt te kort doen. Het geheel van ons systeem, de eenheid van ons wezen, wordt voelbaar, hoorbaar en zichtbaar in en met ons lijf. Groeiend lichaamsbewustzijn en het verstaan van de taal die het lichaam spreekt, geeft ons toegang tot een ongekend potentieel. Lichaamsgerichte interventies moeten in mijn optiek een brede basistool zijn in de volle breedte van begeleidingswerk.

Ons lichaam spiegelt ons altijd en geeft richting door ons hele leven heen. Direct en concreet vertellen lichaamssignalen waar het om draait, wat ons diepere zin drijft, wat onze kwaliteiten zijn. Wanneer we onszelf voorbijrennen of een richting op dreigen te gaan die niet daadwerkelijk bij ons past, vertelt het lichaam dat feilloos. Deze tekens en signalen verstaan en onderwerp van gesprek maken, is wat een lichaamsgerichte begeleider doet en overdraagt. Niet door er over te praten, maar door het signaal en het lichaam zelf te laten spreken met zijn bewoner. 

Ons lichaam spiegelt ons direct en geeft richting door ons leven heen

Lichaamsbewustzijn en lichaamswijsheid inzetten in begeleidingswerk levert in de breedte en diepte meer op: 

Contact met de meest concrete bron van veerkracht, die je altijd bij je hebt: je lijf.  Lichaamssignalen en tools om te reguleren zijn aanwezig in het lijf en kunnen daar worden aangesproken. Deze leren ontdekken en gebruiken is de basis waarop je als begeleider kunt doorbouwen. Ons hele systeem is gericht op terug te bewegen naar balans en heling. De basiselementen van zelfregulatie leren herkennen en aanspreken, is vaak al voldoende om het zelfhelend vermogen van de persoon in werking te zetten.

Meer impact. Omdat je direct bent bij waar het om draait, in plaats van te verzanden in een oeverloze stroom woorden. Degene die je begeleidt haalt meer resultaat: wat niet alleen begrepen wordt, maar ook gevoeld en in het lijf ervaren, werkt dieper door. Zowel in het lichaam, als in verandering van gedachten, overtuigingen en op de diepere (gevoels)laag. 

Een directe verbinding van iemand met zichzelf. De verbinding met jezelf herstellen en de ruis van de lijn halen, geeft concrete handvatten en tools waar iemand op kan doorbouwen en op terug kan vallen. Je lichaam heb je altijd bij je en het herstelt zichzelf, als de condities goed zijn.  

Meer energie en vitaliteit voor jou als begeleider. Mooi meegenomen: energiek aan het einde van de dag, in plaats van moe en leeg. Lichaamsgerichte interventies vragen lichaamsbewustzijn. Ook van jezelf als begeleider: wat ervaar jij in jouw lichaam? Dat gewaar zijn en inzetten, zorgt ervoor dat in verbinding blijft met je eigen systeem en meer in beweging zet bij de ander in plaats van dat je zelf heel hard werkt. 

Meer moeiteloosheid. In alle opzichten wordt begeleiding (en het leven in het algemeen) moeitelozer wanneer je met en vanuit lichaamsbewustzijn werkt. Het aanspreken van het lichaam is een vak apart. Wat je heel goed kunt leren. De taal van het lichaam spreek je al, het is alleen zaak hier weer bewust naar te leren luisteren en de ander daarin mee te nemen.  

30 januari is de introductieworkshop De Psychologie van het lichaam. Je bent van harte welkom om te komen ervaren wat lichaamsgericht werken voor jou kan betekenen. Schrijf je nu in!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.