Afstemmen met je hart – wetenschappelijk bewijs voor het bestaan van het ‘hartbrein’

Het lichaam en het verbond met onze geest is wat mij drijft. Hoe we als geheel zijn en hoe lichaam en geest op elkaar inwerken op zo veel verschillende lagen fascineert mij mateloos. Steeds opnieuw blijft de holistische manier van werken in mijn praktijk en het overdragen daarvan in de opleiding me inspireren. Juist omdat wat “waar” is en wat werkt voor iemand, alleen gevonden kan worden door de persoon zelf. Door in contact te zijn en af te stemmen op de ander, kan die op zichzelf afstemmen en ontdekken wat de betekenis is van datgene wat zich op zowel de fysieke, de emotionele als de mentale laag afspeelt. Vaak komt er dan ook een laag bij, die van het zijn; waarin iemand contact maakt een dieper niveau van intelligentie of wijsheid. In mijn ervaring is het hart hierin de verbindende kracht, die het mogelijk maakt open zonder oordeel ruimte te geven aan de ervaring persoon zelf en aan die van de omgeving. Steeds meer onderzoek laat zien, hoe deze werking van het hart, ook fysiek verklaard en gemeten kan worden.

Hier deel ik graag een informatieve artikel geschreven door Karlien Bongers over “luisteren met je hart”. Het geeft een helder overzicht van recente wetenschappelijke inzichten over de rol van ons hart in ons systeem. Het hart heeft een enorm netwerk van zenuwen en zenuwbanen, cellen, hormonen waarmee we kunnen voelen, waarnemen en onthouden. Dit netwerk, ook wel “hartbrein” genoemd is qua omvang vergelijkbaar met de hersenen en zendt meer informatie naar de hersenen dan andersom. Het hartbrein levert informatie af op alle drie de niveau’s van onze hersenen: het reptielen brein, de amygdala (onderdeel van het limbische systeem) en de prefontale cortex en werkt dus in op alle verwerkingsniveau’s tegelijk.

Onze hartslag en de mate waarin het coherent klopt, beïnvloedt alle cellen in ons lichaam, waaronder onze hersenen. In de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijzen) wordt het hart gezien als de soevereine vorst van alle organen; het hart heeft invloed op alle organen en kan die op elkaar afstemmen. Inmiddels wijst onderzoek ook uit dat het hart ook een zintuig is waarmee we kunnen voelen en afstemmen op anderen en onze omgeving. Een coherent hart heeft een synchroniserende werking, op onszelf en op anderen op wie we gericht zijn.

Lees hier het artikel, helder en kernachtig geschreven door Karlien Bongers, voor het Vakblad voor Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg.

In september start level 1 van de psychologie van het lichaam weer: De masterclass Lichaamswijsheid herkennen en toepassen (lees hier meer). Daarin kun je professioneel leren werken met hart, hoofd en buik in je begeleiding en leren hoe je de lichaamswijsheid van de ander kunt aanspreken. Schrijf je hier in.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.