Hier ben ik. Je plek innemen betekent zichtbaar worden.

“Hier BEN ik”. Hij staat stevig in zijn voeten en wordt groter. Er komt lengte in zijn rug en zijn armen bewegen naar buiten. Hij neemt de ruimte in zijn lijf en ook zijn ruimte daaromheen. Ik kan hem nu beter zien, nu hij zijn plek inneemt: ineens is hij er helemaal. “Dit is mijn ruimte” zegt hij en zijn armen beamen dat.

“Als ik mijn ruimte voel, weet ik en voel ik dat ik niet hoef mee te gaan met het appel vanuit mijn leidinggevende en kan blijven staan. Het klein moeten zijn, ken ik zo goed vanuit mijn systeem van vroeger. Mijn moeders beeld van mij, zodat zij groot kon zijn. Nu voel en weet ik dat ik daar niet in mee hoef te gaan”. Zijn linkerhand maakt daarbij een snijdende beweging, als een afbakening, een lijn die losgeknipt wordt. We onderzoeken deze beweging en wat die oproept. “Ik knip het appel door” zegt hij en “ik voel me dan vrijer. Er komt dan meer rust nog in mijn buik, alsof ik in mijn bekken zak”. Zijn ademhaling verdiept. Hij is nog steeds zichtbaar, rechtop maar met meer rust in zijn buik. Ik nodig hem uit de rust te blijven voelen als hij in gedachten tegenover zijn leidinggevende staat, met daarachter het beeld van zijn moeder los van elkaar. Vanuit zijn voeten blijft hij op zijn plek en herhaalt de snijdende beweging met zijn linkerhand: “Ik ben er nu helemaal. En ik kan hen dan allebei ook opnieuw ontmoeten als ik vrij ben. Vanuit mijn eigen plek en beweging naar hen in plaats van reageren vanuit wat ik naar mij toe voel komen”.

Wanneer iemand daadwerkelijk in zijn lichaam landt, wordt hij of zij ook beter zichtbaar. Letterlijk. Dat vraagt eerst het onderzoek waar het onzichtbaar zijn een oplossing voor was. Met respect en liefde het patroon zien en voelen, maakt je vrij om het los te laten. Je plek echt innemen, begint bij landen in je voeten, benen, bekken. Niet meer achter jezelf lopen, of je kleiner maken dan je in feite in je heelheid bent.

Een lichaamswijze begeleider kan het waarnemen wanneer de ander groter aanvoelt, langer wordt of scherper waarneembaar is. Wanneer iemand samenvalt met zijn lijf en echt plek inneemt. Werken vanuit lichaamsbewustzijn maakt dat je deze subtiele verschillen als begeleider kunt waarnemen, omdat je goed verankerd bent in je eigen lijf. Het effect daarvan is dat de ander ook meer bodem krijgt om in zijn lijf op onderzoek te gaan. Daar ligt het echte goud. Het aanraken van de lichamelijke en energetische verschuivingen, ruimte maken om daarbij te blijven, zodat de ander de betekenis kan ervaren.

Ook het potentieel van je lichaamswijsheid leren aanspreken? 9 december is er weer een introductieworkshop in Amsterdam. De masterclass Lichaamswijsheid herkennen en toepassen start op 17 en 18 februari.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.