Hoe is het in jouw rug?

Uit de praktijk:

Op een bankje in het groen zitten we naast elkaar. Een sessie buiten, gericht op zijn wens om weer connectie te maken met zijn gevoel. Een onverwacht ziekteproces zet alles op zijn kop in zijn leven. In de eerste fase was hij gericht op overleven, handelen, beter worden. “Ik doe wat ik kan, werk er zo hard mogelijk aan alles wat ik onder controle heb om beter te worden. Dat loopt nu goed, maar emotioneel zit ik vast. Vroeger kon ik makkelijk even huilen om iets, maar nu lijkt het wel op slot te zitten. Ik kom er niet bij”.

Onze rug vertelt veel over onze binnenwereld. Dara maken we contact met onszelf en slaan we gevoelens en kwaliteiten op die we niet zo willen laten zien.

Naast hem, neem ik de tijd om helemaal op mijn eigen billen te gaan zitten. Mijn eigen lichaam vol te voelen en te bewonen. Extra belangrijk als ik me emotioneel betrokken voel. Het gewaar zijn van mijn fysieke lijf, is de ingang om vanuit volledig bewustzijn aanwezig te zijn. Zonder iets te willen fixen, want dat kan hij alleen zelf. 

Vanuit die volle aanwezigheid in mezelf neem ik hem waar. Alles in zijn wezen is voorwaards gericht. Zijn blik, is ergens voor hem, de stem met nauwelijks pauzes, alsof hij geen tijd heeft om zijn woorden rustig uit te spreken. De positie van zijn hoofd verraad hoe hij het leven vooral met verstand tegemoet treedt. 

We doen een bodyscan en ik bevraag zijn ervaring van zijn fysieke lijf. De buik, ook zijn hart kan hij voelen. En dan vraag ik: “Hoe is het eigenlijk in je rug?

Voor het eerst is het antwoord meer bedachtzaam, onderzoekend, zachter: “ja… eh…. Eigenlijk heel rustig en ook wat onwennig”. 

“Wat word je bewust nu je contact maakt met je rug?” vraag ik.

“Dat ik daar eigenlijk nooit ben”, zegt hij zacht.

Direct wordt zijn houding anders. Meer rechtop, zijn hoofd meer verbonden met zijn lichaam. Tijdens de wandeling die we maken, nodig ik hem uit zijn rug steeds te blijven voelen. Bij zijn ruggegraad, de kapstok van zijn lichaam te blijven.

We lopen in de zon en hij begint te spreken vanuit zijn gevoel. De tranen zijn voelbaar, worden dan hoorbaar. Dat wat vast zat, komt in beweging en spreekt.

De achterkant van ons lichaam, brengt ons in contact met onszelf. Brengt ons in verbinding met onze interne wereld. In onze rug, is ook waarneembaar welke kwaliteiten we wel hebben, maar niet zo naar buiten ten toon spreiden. Ook vertelt onze rug over onze geschiedenis.

In de opleiding “De psychologie van het lichaam” leer je lezen hoe iemand zijn lichaam bewoont, welke kwaliteiten het lichaam herbergt en hoe iemand die al dan niet gebruikt. Je leert hoe je met lichaamsgerichte interventies kunt uitnodigen tot meer balans en het gebruik van onbenutte potentie. Hierdoor neemt je eigen lichaamswijsheid toe en leer je hoe degene met wie je werkt, individuen of groepen, hun eigen lichaamswijsheid kunnen aanspreken en inzetten. 

Op maandag 15 april is er weer een introductieworkshop in Amsterdam. Level 1 van de opleiding Lichaamswijsheid herkennen en toepassen die start in maart is vol. Level 1 in september heeft nog plek.  

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.