Lichaamswijs Zijn is … lege ruimte maken

“De waarde van veel dingen zit in de lege ruimte” zei mijn chi kung leraar Peter den Dekker. Zoals met een theekopje; De waarde zit in datgene wat leeg gelaten is.

Nog heel even en dan is het vakantie… In de aanloop naar het daadwerkelijke vertrek hoopt de berg af te ronden taken zich op. Geen zin. Nooit geweten hoeveel werk dat is een hele opleiding. Fantastisch en slopend. Mijn lijf zegt dat het al lang toe is aan rust en ontspanning… Nog even volhouden tot ik mag leeglaten.

Want dat is ultieme vakantie voor mij: lege ruimte maken. In die lege ruimte vind ik weer mijn eigen natuurlijk ritme.

Ontspannen genieten van het moment en meegaan met waar de wind ons brengt. Het liefst in de natuur, dichtbij het ritme van dag en nacht. Als onze tent zijn plek heeft gevonden onder een mooie boom en de krekels de avond inluiden en de vogels de dag, BEN ik gewoon en hoeft er niet zo veel. Wakker worden, wanneer je wakker wordt. Eten wanneer ik trek hebt. 

Het volgen van je eigen stroom en ritme, is thuis veel lastiger. De buitenwereld bepaalt dan al snel het tempo: de school, werk, sportactiviteiten, de niet aflatende stroom mails en berichten. Als ik niet op pas voel ik me geleefd, in plaats van levend. Dan weet ik dat het kompas van binnen meer mag meedoen: wil ik dit nu wel? Of is het belangrijker dit juist niet te doen. De telefoon uit te zetten. Of gewoon even op die bank te gaan liggen 20 minuten, en de ontplofte keuken ontploft te laten. Niet maar doorgaan, maar juist even stoppen en laten… .

Op naar die vakantie. Want dan tikt mijn interne tijd… en weet ik beter wanneer de snelheid van het drukke stadse leven met me op de loop gaat. Mijn eigen ritme is door het werken met mijn lichaam steeds meer bij me. Lege ruimte maken, mijn lijf voelen en bewust worden van wat het me antwoordt. De beweging van mijn ademhaling, het ritme van in en uit en de pauze er tussen. Daar naar luisteren geeft me weer een vrij gevoel in mijn hart en dan lach ik vaker en volluit.

Zo helpen de lege vakantieweken mij bij het steeds opnieuw thuiskomen in mezelf, in mijn vorm, zodat ik meer van mezelf mee terug kan nemen. 

Hele fijne zomer en tot half augustus!

Geen reactie's

Geef een reactie