Werken met lichaamswijsheid is MINDBLOWING

Mijn eerste ervaringen met lichaamswijsheid waren dat zonder twijfel: mind blowing. Mijn ontwikkelvraag ging over hoe ik zowel een goede moeder voor mijn zoon als voor mezelf kon blijven, in de storm waarin ik me toen bevond. Door de begeleider werd ik bewust uitgenodigd om contact te maken met wat ik van binnen in mijn lichaam voelde.

Met mijn vraag op de achtergrond, begon ik door de kamer te lopen. Luisteren naar binnen, naar mijn lichaam in plaats van te denken en te praten. Daar binnen vond ik een plek die vastzat en die me door de juiste begeleiding van alles begon te vertellen: wat ik vergat en wat ik nodig had zo midden in die storm. De informatie kwam in brokstukjes los uit die plek. Fysiek kon ik in het moment waarnemen en volgen wat er gebeurde. Ik hoefde het niet te bedenken, want het kwam naar me toe. Van binnen naar buiten, en ik voelde mijn lichaam reageren en veranderen op de informatie die naar boven kwam, waardoor ik wist en voelde: dit klopt.

Ik had het nooit kunnen bedenken. Maar ik wist het omdat ik met mijn hoofd en hart kon luisteren naar wat er in mij gebeurde. Ik ging die dag weg met inzicht, met een ander gevoel in mijn lijf en vertrouwen in wat ik daarmee kon doen in mijn leven. Het was transformerend en mindblowing, omdat ik niet zo hard hoefde te werken en analyseren. Aan alles voelde ik dat het klopte. Ik had het ontdekt door naar mijn lichaam te luisteren.

Werken met lichaamswijsheid kun je leren

Hier begon mijn passie om dit te willen leren en door te geven aan andere begeleiders. Een heel ander verhaal dan alleen moeten varen op de kennis in mijn hoofd. Het domein van het lichaam is waar mijn begeleiding nu begint en eindigt. Het is het startpunt van het onderzoek naar de ontwikkelvraag en het toont of het antwoord daarop geïntegreerd is. Daarin fungeert het lichaam als kompas voor de begeleider die dat kompas steeds meer in handen geeft aan de rechtmatige eigenaar: de persoon met de vraag zelf. In ons lichaam kan onze geest doorklinken en spreken. Door training en oefening, kun je de taal van het lichaam leren verstaan, waarmee je de ander via zijn of haar lichaam kunt aanspreken. Daarmee kom je in gesprek met die ander op een andere laag: de persoon kan dan de antwoorden in zichzelf vinden. Het resultaat is dat iemand ontdekt wat er voor hem of haar werkelijk toe doet, en daarbij komt ook de energie vrij om stappen te nemen die daarbij passen. Dat voelt vaak alsof er een frisse wind op gang komt, die niet “bedacht” is maar “doorvoelt”. Letterlijk Mind blowing.

Wil je ook leren werken met lichaamswijsheid? Kom kennismaken op de avondworkshop op 1 september in Utrecht. Op 16 en 17 september start level 1 van Opleiding “De Psychologie van het lichaam”.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.